БлогЦигани се жалват, било ги страх

Цигани се жалват, било ги страх

Повече от четири месеца след истерията около Гражданските патрули, прокуратурата даде ход на преписка, която недоволни цигани за завели срещу мен.

Преди дни получих няколко обаждания и макар, че реда на призоваване не ме задължава да се отзовавам на телефонни повиквания, накрая склоних да отида до СДВР и да проверя за какво ме викат този път.
Тук е мястото да кажа: Никога не правете така! Винаги, когато ви призовават изисквайте това да става по установения от закона ред. А това означава, че трябва да получите призовка и след това най-добре е да се явите, където ви викат (полиция, прокуратура, съд) с адвокат. На място най-добре е да пишете, че не помните нищо и да отречете всичко, ако ви обвинят в нещо. Така мълчанието днес, ще ви осигури спокойствие утре, както и ще даде възможност на вашия адвокат да изгради защитата ви. Никога не се заблуждавайте, че ако проявите добронамереност и съдействате на разследването, ще промените намерението им да ви пожертват, за да заслужат заплатите си.

И макар да знам тези правила, в случая реших, че след десетките арести, следствия и дела вече имам нужния опит да се изправя и сам срещу дознателите в СДВР.
В полицията се явих с академично закъснение от 1 час :-), но не с умисъл, а защото отново бях забравил, за обаждането и уговорката с полицая.
На входа ме посрещна цивилен, който вероятно беше от извънземна раса – рус, със сини очи и най-малко 2 метра висок.
Въпреки внушителния си вид, разследващият беше доста вежлив и в поведението му се виждаше досада от възложената му работа.

В края на разговора, който проведохме в кабинета му – малка стаичка, която делеше с друг дознател, две бюра в стил ’70-те на миналия век, опушени стени, няколко разпадащи се стола и навсякъде камари от преписки и документи – разбрах, че през ноември 2014 г. някакви цигани искали да идват в София, но като чули за Гражданските патрули, ужасно се уплашили за своя живот и здраве.
В сигнала им се казваше, че понеже били по-мургави се притеснявали да не бъдат проверени от патрулите?! Накратко искаха прокуратурата да забрани Гражданските патрули, а аз да дам обяснение защо съм дръзнал да наруша циганското им спокойствие…
Честно казано, бил съм викан и съм се обяснявал по какви ли не жалби, но тази определено е една от най-безсмислените!
В такива моменти човек се чуди да се ядосва, че някакви примати му губят времето, или да ги съжалява колко са посредствени?

Ето и списъка на „уважаемите” жалбоподатели:

1. Фондация „Ромска солидарност” – Петрич
2. Сдружение „ Слънце за всеки” – Пещера
3. Фондация „Здраве за ромите” – Сливен
4. Сдружение „Нов път” – Хайредин
5. Сдружение „Център за развитие на стратегий на малцинствата” – Варна
6. Фондация „Искра” – Шумен
7. Сдружение „Интеграция на ромската общност” – Тетевен
8. Сдружение „Рома Завед 2003”
9. Ромска младежка организация – Сливен
10. Фондация „Инициативи за равни възможности” – София
11. Асоциация ”Интегро” – Разград

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .