БлогМинистър Цветанов да нареди освобождаването на задържаните националисти

Министър Цветанов да нареди освобождаването на задържаните националисти

На вниманието на Българските медий

ДЕКЛАРАЦИЯ
СРЕЩУ ЗАДЪРЖАНЕТО НА ЧЕТИРИМАТА МЛАДЕЖИ ОБВИНЕНИ ЗА ВЗРИВА В ГРАД САНДАНСКИ

Цветанов и Отворено общество

Министър Цветанов, а зад гърба му логото на „Отворено общество“

Най-после два дни след взрива пред кафе-клуба на „Евророма” в Сандански, от МВР обявиха, че са арестували четирима души, които според тях са поставили бомбата.

На пресконференция по случая, министър Цветанов не даде информация какви улики са насочили разследващите към задържаните, но каза че имало доказателства и за други престъпления на задържаните. Според разследващите двама от арестуваните били отговорни и за хвърлена, но неизбухнала на Великден бомба.

Вероятно бихме повярвали на всичко това, ако не познавахме задържаните лично и ако не бяха вече очевиден факт безкрайната некомпетентност на ръководството на МВР. Не за пръв път органите на реда провеждат показна акция срещу невинни лица, които след това биват оправдавани от съда.

В конкретния случай, обаче политическото ръководство на полицията не си е направило сметките добре. Твърдя това, защото поради непрофесионализма и политизирането на един криминален акт (като такъв обявен първоначално и от самия Цветанов) с неизвестни извършители, случая застрашава да се превърне във втора Катуница.

Размириците в Катуница бяха предизвикани не толкова от желанието за мъст срещу клана на циганския престъпник Кирил Рашков, колкото от бездействието на МВР, което дори след смъртта на двете деца продължаваше да наблюдава безучастно заплахите на самозвания цар! Това предизвика огромно недоволство, което както си спомняте избухна спонтанно и в различни градове на България.

Днес политизирането на взрива в Сандански застрашава с още по-голяма сила гражданския мир в страната! Обръщам внимание на компетентните органи на реда, че близки на пострадалия Малин Илиев, се готвят за мъст срещу роднините на задържаните младежи. Тези млади хора, обаче не са случайни малчугани, а политически активисти, националисти. В този ред на мисли те са критично настроени към системата, а това ги прави на пръв поглед най-удобни за изкупителна жертва на управляващите.

Не на последно място задържаните са Българи и това с още по-голяма сила се превръща в потенциална опасност за спокойствието в региона.

Апелирам органите на реда да вземат всички необходими мерки и да осигурят безопасността на близките и роднините на задържаните.
Апелирам МВР и министър Цветанов да коригират позицията си, докато не е станало късно и да освободят неправилно задържаните.

Искренно се надявам и ползващия се с авторитет и влияние в циганските среди Цветелин Кънчев, да използва влиянието си, за да не се стигне до непредвидими последици застрашаващи гражданския и етнически мир в страната.

гр. София
02. 07. 2012

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .