БлогНарода срещу монополите, правителството и системата

Народа срещу монополите, правителството и системата

Вече повече от половин месец страната ни е разтърсена от граждански протести. На улицата излязоха стотици хиляди с искания първоначално насочени срещу високите сметки за ток и парно, които обаче бързо прераснаха в недоволство срещу монополите. За броени дни към скандиранията за национализация на енергийните дружества се прибавиха и искания за оставка на правителството.

Очевидно управляващите бяха заслепени от чувството си за недосегаемост и това им попречи да преценят правилно общественополитическите нагласи. Така в присъщия за тях арогантен стил, те отказаха да се вслушат в хората. В желанието си да потуши протестите и да се задържи на власт правителството не се поколеба да използват сила срещу протестиращите.
Десетки граждани, най-вече в София, бяха бити и арестувани. Протестиращите, обаче се оказаха по-разгневени и по-смели отколкото очакваха властимащите.

В тази ситуация на всенародно недоволство лозунгите срещу ЕРП-тата отстъпиха на нови радикални искания за забрана на политическите партии, за цялостна промяна на политическата система и за участие на граждански организации в управлението на страната.
Изведнъж приемливия и политически изгоден за опозицията протест срещу високите цени за ток и парно, заплашва да прерасне в една невиждана досега и неконтролирана от никоя партийна централа улична революция.

Пиша тези редове, защото през изминалите дни името ми все по-често беше свързвано с ексцесиите и насилието на протестите в София. Стигна се дотам, че някой издания вече категорично ме определят като „главен провокатор” и смутител на мирните протести?!?

Държа да отбележа, че подкрепям всяка форма на съпротива, включително и използването на сила срещу властимащите, когато те се държат нагло, когато правата на обикновените граждани са потъпкани и когато всички други форми на диалог са се изчерпали!
Тази ми позиция, обаче в никой случай не означава автоматично, че аз или някакви „мой хора” имат участие в състоялите се улични битки!

Главен виновник и провокатор на ескалиралото насилие е правителството на Бойко Борисов, което си помисли, че със сила ще успее да потуши гнева на хората. Днес същите тези лица се опитват да отклонят вината за разбитите глави и счупените крайници от себе си, като я прехвърлят изцяло на някой от протестиращите.
Разбира се, все в тази посока, като най-удобен водач и организатор на тези групички, заклеймени вече като „лумпени” и „хулигани”, се явявам именно аз, в качеството ми на човек познат с радикалните си антисистемни разбирания.

Призовавам медиите да не тиражират срещу мен обвинения, които почиват само на предположения и слухове, за да не се компрометират в търсене на кратковременна сензация и един ден да се окажат пред обществеността, както сега политиците и партиите, с изчерпан кредит на доверие.

В заключение, благодаря на всички които участваха и продължават да участват в протестите, защото всички без изключение бяха по местата си в точния момент. Днес оставката на кабинета „Борисов” е вече факт и всяко продължаващо използване на сила от страна на протестиращите няма да бъде оправдано и ще има отрицателен ефект. Ето защо призовавам протестиращите да се пазят от провокации, които биха ги въвлекли в сблъсък с органите на реда.

Бъдете здрави и пазете силите си за следващата буря, която е неизбежна във времето.

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

 

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .