Блог



Октай е герой на своето време

Октай е герой на своето време

bg dnesАко политиците се уплашат за живота си, ще се замислят, преди да извършат поредното предателство

- Г-н Расате, появихте се в Съдебната палата с плакат „Октай, горе главата, България е с теб“. Успяхте ли да разговаряте с Енимехмедов?

- Нямаше никаква възможност, той дойде под засилена полицейска охрана и така го изведоха. Но видя плаката, успяхме да му покажем, че не е сам, че има подкрепа.

- Как се роди идеята да поканите Октай за почетен член на вашата формация?

- Стана спонтанно, покрай цялата истерия около случилото. От едната страна застанаха всички партии и политици от прехода. На противоположно мнение застана обществеността, която симпатизира на Октай. Ние го подкрепихме, защото симпатизираме на хората, които имат будна гражданска съвест и го показват – макар и по нетрадиционен начин, както го направи той. Няма значение дали ще съгласи да дойде при нас, не това е смисълът. Идеята е публично да покажем, че има хора, които мислят различно от казионните изказвания по телевизията.

- Как си обяснявате постъпката на Енимехмедов?

- Нашите политици имат голяма вина пред Българския народ: за икономическата криза, обедняването, за политическата дестабилизация. За целия преход, който превърна Българския народ в бедняк и емигрант. В този ред на мисли действията на Октай по-скоро са логични. Те са контрадействие срещу това, което политиците ни причиняват. Нормално е човек в един момент да изпита гняв и да отвърне – по начин, който намира за най-добър и ефектен.

- Но ако всеки недоволен от политиците започне да реагира с пистолет и нож – какво ще стане?

- Предполагам, че тогава политическата върхушка и олигархия ще види, че има отпор. Ще изпита огромен страх за живота си. И преди да извърши поредното предателство, ще си помисли много добре, че някой някъде може да я засече с нож или пистолет. И да й въздаде справедливост.

- Пред „България Днес“ актьорът Китодар Тодоров каза, че за него Октай е „турският Левски“. Как ви звучи това?

- Левски е бил герой на неговото време, днес времената са малко по-различни, има други герои. Определено има голяма доза истина в това, че Октай Енимехмедов е герой за голяма част от Българското общество. Само една лека корекция ще внеса в това изказване – той не е „турският Левски“ по простата причина, че не е турчин, а Българин с мюсюлманско изповедание.

- Може ли да „виреят“ герои като Левски в днешна България?

- Е, Волен Сидеров още преди години се помисли за „втория Левски“. Ха-ха… И иначе сериозно на въпроса – във всеки честен Българин дреме по един Левски. Обстоятелствата и проблемите в един даден момент могат да го събудят.

- Как се получи това, че Сидеров се помислил за „втория Левски“? Един ден станал пред огледалото и казал „Аз съм Левски“?

- Не, винаги има групичка клакьори и блюдолизци, които в един момент започват да му изграждат един образ, една роля. Но ако не премине 4% бариера, Сидеров ще „излезе от образа“, неговият филм е към края. Въпрос на време е кога ще пуснат финалните надписи.

Следим „Атака“ много отблизо, защото малко или много участвахме в създаването й, дадохме доста енергия, за да се реализира този проект. В интерес на истината ме изненада това, което се случи между Волен и Капка – имайки предвид пълната зависимост на Сидеров от бившата му жена. Бях шокиран, че той е успял да се еманципира и да се откъсне от нейната опека.
От друга страна, други хора биха казали: „Има Господ.“ Защото това, което се случва на Капка Георгиева, е закономерно, има възмездие. Знам как ще реагира тя на тези ми думи, но ми е абсолютно безразлично.

- Виждаш ли промяна в ДПС, след като Ахмед Доган вече не е лидер?

- Тази рокада Корман Исмаилов много правилно я нарече „смяна на царя с офицера“. Целият този политически цирк ще продължи по стария сценарий. Затова подкрепяме Енимехмедов – не защото той е извършил подобно действие срещу Доган, а по-скоро защото това е бунт срещу цялата политическа система и върхушка.

- От ДПС обаче твърдят, че Октай наистина е искал да убие Доган, настояват за международно разследване.

- ДПС е политическа партия, която навлиза в предизборна кампания. Случаят „Октай“ е добре дошъл за тях, за да могат да сплотяват електората си, да набират положителни точки. Но не смятам, че Октай ще носи вина за това, че ги е мобилизирал в някаква степен. Защото, ако разсъждаваме по този начин – по какъв начин тогава трябва да противодействаме на самозабравилите се политици?! Впрочем струва ми се, че говоренето, че Октай е сплотил електората на ДПС, произлиза от партийните централи – за да обезсмисли подобни бъдещи действия на хората, на които вече им е дошло до гуша от безобразията.

- Съдът не уважи желанието на Енимехмедов да бъде пуснат под домашен арест. Виждате ли връзка в това решение със случилото се в същия ден покушение върху Златко Баретата?

- Единствената връзка между двете за мен е, че те показват как държавата тотално е престанала да функционира. Очевидно краят на този сбъркан политически модел наближава.

- Някои анализатори определиха това като опит за „дестабилизация“ преди изборите?

- Не бих искал да разсъждавам в тази посока, защото ако приема това за вярно, би трябвало да смятам, че във всички останали месеци до изборите в България всичко е било нормално. А това не е така. Ние сме в една перманентна криза от 20 години.

- През последните месеци непрекъснато се говори за различни обединения на патриотични формации преди изборите. Къде стоите вие?

- Ние не правим нищо, свързано с предстоящите избори. Ако правим нещо, то е, защото такива са времената. Нашето място на изборите ще бъде „въздържал се“. Защото на политическия небосклон не се очертава автентична, сериозна и национално отговорна коалиция или политическа формация. Говорим само за фалшификати, които са създадени да отклоняват внимание, енергия и гласове в неправилна посока. Повечето от т.нар. патриотични формации не са нищо друго освен елементарни фалшификации, създадени някъде, в някоя лаборатория на Държавна сигурност. Не случайно и лидерите на т.нар. патриотични формации са бивши агенти на ДС. Някои с извадени досиета, а на някои предстои да им ги извадят във времето. Има доказателства за това. Не назовавам сега имена, но на други места съм ги казвал открито. Ние знаем кой е бил агент на Шесто управление, кой е снасял информации, кой се представя в момента за пръв патриотар…

- Ще има ли смяна по върхове след парламентарните избори според Вас?

- О, сигурен съм че ще има: едни ще станат, за да седнат други. Но народът ще си остане гладен, ще се чуди как да си плаща сметките…

- През последните дни се появяват информации, че ромите в Столипиново вече си плащат сметките. Дори имало предложение кварталът да се разшири.

- Не съм сигурен, че тази новина е вярна. Това са може би кьорфишеци, които се спускат, за да успокоят обществото, което всъщност плаща сметките. А колкото до това да се разшири Столипиново – ами ако обърнете внимание, тя цялата държава започва да прилича на Столипиново.

Бисерка Борисова
в. „България ДНЕС“, 30.01.2013 г.

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .