БлогПровокатори разбиват организацията на протестиращите

Провокатори разбиват организацията на протестиращите

bnewsГ-н Расате, идва ли край на гражданските протести, след като правителството подаде оставка?

Доколкото знам протестите продължават и този, който е предстоящ, най-сериозен и интересен, ще бъде в неделя. В един даден момент, хората, които не са толкова глупави, колкото политиците си мислят, се усетиха, че монополите са следствие на една неправилна и престъпна политика, и че виновните всъщност са политиците.
И то не е от една политическа партия или друга, а от всички от т.нар. демократически преход, затова недоволството прерасна като цяло срещу политическата система.

Как мислите, че гражданските организации ще продължат с исканията си, след като парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов?

Честно казано, аз съм скептичен по отношение на бъдещото развитие на протестите, защото партийни централи вече са се активизирали срещу гражданските организации и техните искания. С помощта на подставени лица партиите симулират едно разцепване на инициативните комитети на организаторите на протестите, с цел да се разбие единството на протестиращите. Ето например във Варна автентичните организатори на протестите през последните седмици бяха подменени от подставени лица, които сега обвиняват именно автентичните организатори, че са платени провокатори.

Докъде може да доведе това, според Вас?

Според мен това съвсем скоро ще доведе до разбиването на организацията на протестиращите. Защото хората, които стоят зад това мероприятие са доста обиграни, и са решени на всяка цена да защитят своите партийни интереси.

Това означава ли, че на този етап протестите могат да спрат?

Надявам се да не спрат, но не е изключено. Това зависи от твърдостта на организаторите. Едно нещо, обаче не могат да променят противниците на протестите, и това е случилото се до този момент. В крайна сметка какво ще стане с тази протестна вълна в един момент ще се окаже не толкова важно на фона на задалите се нови настроения в обществото, които в бъдещите години все повече ще се развиват в тази посока, в която са поели днес.

Това може ли да произведе чисто нова партия, гражданска, както вече се чу в публичното пространство?

Не мисля, че инициаторите на протестите са си поставили точно тази цел. Не мисля и, че това би било удачно за тяхната бъдеща биография, защото това би означавало да подменят протеста на хората и да се окажат в положението на онези, срещу които първоначално са протестирали. По-скоро днешните протести поставиха началото на един процес, който един ден ще завърши с изчезването на политическите партии.

Вие и вашите последователи бяхте миналата неделя в самия вихър на първите сблъсъци. Как ще коментирате поведението и на полицията, и на гражданите?

Ние активно участваме в тези протести, аз и мои познати, защото повече от десет години водим кампания срещу тези политици, срещу тези продажни политически партии. През последните два дни наблюдавам много внимателно новините, и прави впечатление, че различни медии правят опит да манипулират обществеността. Казват, че на протестите имало провокатори, които са окървавили протеста във вторник.
За мен единствените провокатори на протестите, бяха полицията и жандармерията, а основните виновници за насилието политиците, които 23 години изпитваха търпението на народа. В този ред на мисли, не трябва да сме учудени, че има млади хора с по-агресивни действия и по-нисък праг на търпимост.
Говорителите от полицията удобно пропускат да споменат, че протестите бяха окървавени не само във вторник, и не за пръв път във вторник.
Това е едно нагло изкривяване на истината с цел да се припише насилието на една групичка от хора и да се избегне търсенето на отговорност. Протестиращите бяха бити от жандармерията още в неделя, а след това и в понеделник. Е, тогава да не се чудят защо във вторник се бяха подготвили и ги замеряха с камъни и боя.

Каква е Вашата прогноза за изборите през лятото?

Не мога да кажа, какво би могло да се случи през тези месеци до изборите, но дълбоко се надявам, хората да са си взели поука от тези протести и в крайна сметка вече наистина да са разбрали, че когато са единни, те могат да променят своята съдба, и затова не е необходимо да разчитат на партиите, а само на своите собствени съвместни усилия.

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .