БлогБългаринът е патриот, родолюбец по рождение

Българинът е патриот, родолюбец по рождение

bnews- Г-н Расате, вие сте един от националистите, които първи се афишираха публично и започнаха да се занимават с политика. Преди дни пък обявихте, че няма да участвате в парламентарните избори догодина. Защо?

Изборите в България не са честни и обективни. Те се манипулират и фалшифицират брутално. И това не е от сега, откакто на власт са ГЕРБ. Така е от самото начало на т.н. „демократичен преход”. Месеци преди изборите социологическите агенции започват да обработват обществеността с поръчкови изследвания. Успоредно с това различни медии тиражират тези „очаквани резултати”, след което на онези в Централната избирателна комисия (ЦИК) остава само да натиснат няколко копчета и да нагласят окончателните резултати според „предварителните прогнози”. У нас изборите са цирк, една изтънчена измама, симулация, че нещо зависи от обикновенните хора.

Освен това за участие в избори са необходими много на брой и сполотени в името на една цел хора. Освен тях са нужни много пари, за да се пребори конкуренция. Но тези крадци 20 години грабиха и сега имат предостатъчно пари, които да пръскат за избори и охолен живот. Аз от своя страна не разполагам в момента с нито с достатъчно хора, нито с излишни пари. Е, тогава как да участвам в избори? У нас в избори шанс имат само предварително одобрените кандидати, останалите се пускат за цвят!

- През последните години национализмът стана особено популярен. На какво се дължи това?

Национализмът е дълбоко вкоренен в душата на Българина. Той е патриот, родолюбец по рождение. След провала на „синята идея”, разочарованието от „Негово величество” и социалистическата партия, която обаче се оказа капиталистическа, хората се обърнаха към патриотизма. Все повече Българите започват да осъзнават, че партиите всъщност са финансови дружества и работата на политиците е основно да ги лъжат и използват. Нормално е при това положение да се обърнеш към непреходните си традиции и да потърсиш сила в тях.

- Има ли нови каузи национализмът или борбата с циганите и турците ще продължава да е водеща?

Проблема с малцинствата е много сериозен, но за мен лично той не е основен, нито пък най-важен. Всички проблеми с малцинствата са второстепенни, защото са следствие от основния проблем – липсата на държавност. От десетилетия държавата се движи на автопилот, в погрешна посока. Управляващата класа се интересува само от банковите си сметки,а всичко друго е оставено на самотек като само отвреме на време се симулира някаква загриженост и действия. Ето защо основния проблем се явява самата политическа система, която възпроизвежда дегенерати и продажници. Вярно, че всеки ден се сблъскваме с ненормалности и протестираме срещу тях, но така ще постигнем в най-добрия случай само частичен успех. Основната борба на национализма трябва да бъде за нов обществен и политически модел.

- От какво трябва да се пази национализмът?

Онези, които се облагодетелстват от продължаващия повече от 20 години хаос не са глупави, а освен това вече са и доста богати. С провалянето на една или друга политическа идея или партия, тези кукловоди в сянка измислят нова въдица, на която да закачат избирателя. След провала на всички досегашни „спасители” дойде ред и на национализма да се пробва. Някой от старите муцуни бързо усетиха накъде духа вятъра и бързо се преориентираха, като започнаха да тичат в полето на национализма. Тези професионални политикани и бояджии, много от които са обвързани със службите, са голямата опасност за национализма!

- Ще има ли успех националистическа коалиция на следващите избори?

Това наистина не мога да прогнозирам, защото не съм запознат с дългосрочните планове на сивите кардинали на „прехода”. Едно обаче е сигурно – един ден национализма ще се очисти от мръсотията и примитивизма. За мен няма съмнение, че бъдещето принадлежи на национално отговорните и социално ангажираните хора.

- Не предадоха ли националистичните формации, част от които бяхте и вие, патриотизма на българите?

Аз бях водач на Български национален съюз, който преди всичко беше младежка и непартийна формация. В политиката се впуснахме по принуда, защото не одобрявахме случващото се в България и искахме да противодействаме на глупавия и удобен национализъм на казионните националистически формации. Аз не чувствам вина, защото дадох всичко от себе си. Патриотизма на Българите предадоха най-вече Атака и ВМРО, както и някой по-малки и маловажни организации. Формации като тях не атакуват системата като основен проблем, защото те са част от нея. Вместо това упражняват един креслив, но безопасен за господарите им национализъм.

- Как преценявате заявките за две коалиции на националисти за следващите избори – около Волен Сидеров и ВМРО и около Нова сила на Антон Сираков?

Отношението ми към Сидеров и Каракачанов съм заявявал многократно. Но въпреки това ще повторя – за мен всяка коалиция е равнозначно на компромиси. Те от своя страна водят до отстъпление от собствените принципи. Така изведнъж всяка коалиция се превръща в механичен сбор от безпринципни хора. Не си падам по такива неща и затова никога не съм участвал в коалиции.
А в конкретния случай с Атака и ВМРО говорим за събиране на хора, които са изчерпали всички други варианти и това е единственият, който смятат, че ще ги вкара пак в парламента.
За „Нова сила” на Антон Сираков нямам никакво мнение нито пък интерес, макар че някой медии без мое съгласие наскоро ме прикачиха към тази коалиция.

- Чуват се гласове за излизане на България от ЕС. Трябва ли да се подкрепят, според вас?

Факт е, че ЕС от общност на свободните и независими държави, все повече се превръща в нещо подобно на СССР. Не одобрявам европейски комисари и бюрократи да се месят в политиката ни. Против съм да преписваме механично западните закони, независимо дали са съобразени с нашата история и култура. Не казвам, че не трябва да се учим за добрите неща от Западна Европа, но не бива за сметка на това да се отказваме от своята културна идентичност и свобода. Към момента България повече дава на ЕС, отколкото получава. Бих искал да бъде обратно, като в случая с Гърция например. Ако сегашните ни политици не могат да се преборят за такъв статут трябва да си отидат. Ако и новите не успеят, значи мястото ни не е в ЕС, докато не се сдобием с по-добри политици.

Вера Александрова
Bnews, 04.01.2013 г.

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .