Блог„Бежанците“ са проблем, нека бъдем обективни

„Бежанците“ са проблем, нека бъдем обективни

Преди два дни стана ясно, че за пореден път Български гражданин е бил нападнат от продължително пребиваващ в страната чужденец. В подробностите около случая се казваше, че е станало „спречкване“ между 19-годишна продавачка и 34-годишен сириец. Кратката информация по случая завършваше с извода, че вероятно ставало дума за грабеж. По този случай толкова. Повече нямаше и да се каже за бедното момиче, ако ден по-късно не бях нападнати трима чужденци. Така с нова сила се заговори за надигащата се омраза към „бежанците“.

На 2 декември МВР съобщи, че двама сирийски граждани и един ливанец са били нападнати в кв. „Захарна фабрика“, след което по техни думи са им били отнети 800 евро. Според някой публикации нападателите били 7, според други 10, а според самите потърпевши над 25 души! Всички били облечени в черно, с черни шапки и качулки…, но въпреки това тежко пребитите чужденци успели да видят, че биячите им били с голи глави. Внушението беше повече от ясно! За жалост всички медии се хванаха на въдицата и започнаха да се тюхкат колко страшно ставало, какъв расизъм се надигал и т.н. Нито една медия не предположи, че битите може да преувеличават, че е странно да ходиш по улиците с 800 евро в джоба, че за нападателите е трудно докато налагат жертвите си с железа и боксове да им бъркат в джоба, и не на последно място, че вероятно „скинарите“ може да са от някоя циганска банда, която от години тероризира жителите на този столичен квартал?

Ден по-късно пострадалите вече даваха интервюта като твърдяха, че били нападнати от скинари, които ги мразели, защото били по-мургави. Странно как са стигнали до този извод, след като нито в Сирия откъдето идват има скинари, нито по столичните улици вече се срещат популярните преди 10-20 години момчета с кубинки с бели връзки, бомбери с нашивки и тиранти… Това разбира се не попречи на комерсиалната журналистика да тиражира измислената история на трите лица, които покрай драмата си започнаха да апелират за човечност, за човешки права и да издигат още куп заучени послания.

Така представената им история съвсем ме обърка. Уж са ги нападнали скинари от омраза, а пък били обрани… Излиза, че в днешно време скинарите обират от омраза? Но тогава като какво да квалифицираме това нападение? Като криминално или като расистко? Задавам си този въпрос, защото вчера един водещ емоционално предложи за нападения над „бежанци“ да се дават от воле 30 години затвор…, докато за грабеж наказанието сега е около 3 години. Съвсем объркващо става, ако предположим, че нападателите са „български“ цигани. Възможно ли е да се заражда някакъв нов политически феномен – цигански расизъм срещу имигрантите? Кой знае… Все пак колкото и ниско интелигентни да са циганите и те усещат, че лодката е препълнена и парата няма да стигне за всички.

Но стига сме говорили и ние за битите чужденци. Нека се върнем на нападнатата 19-годишна Българка. Ден след нападението над нея се оказа, че срещата й с продължително пребиваващия сириец не е било безобидно спречкване, каквото го описаха първоначално, а сблъсък с тежки последици! Младата жена като силна Българка е отказала хоспитализация, но въпреки това фактите са красноречиви – момичето е с контузия на таза, със съмнения за счупване на срамната кост, със сътресение на единия бъбрек, с хематория и 2 ухапвания на показалците на ръцете. Тук разбира се никой вече не говори за престъпление от омраза?! Чудя се дали нападателят сириец е бил с дълга рошава коса и дали дрехите му са били цветно шарени? Моля МВР и медиите да разгласят тази подробност, за да сме спокойни, че не става дума за беснеещ сирийски скинар канибал. Но нека говорим сериозно.

Днес в България пребивават хиляди лица, които незаконно са преминали държавната ни граница. Мнозина от тях са кротки и безобидни, но други са изключително агресивни и опасни. Време е институциите да си извадят главите от задниците и да вземат адекватни мерки, с които да решат проблема с бежанците и нелегалните имигранти, които от ден на ден стават все повече, а ситуацията около тях все по-непредвидима.
Тук ще ползвам либерасткия въпрос станал много популярен покрай гражданските патрули – „Но как да разпознаем, кой е престъпник и кой не е?“ Уважаеми, въпросът ще е безсмислен, когато държавата си влезе в ролята и натовари всички нелегални и ги изведе от страната. Тогава проблема с ксенофобията към чужденците няма да ни занимава, защото поне в тази посока ще има ред и спокойствие.

Коментари

коментара

0

Относно автора:

Боян Расате е националист, водач на Български Национален Съюз - НД (БНС-НД) и бивш председател на движение „Гвардия“. Член на Испанската фаланга и представител на Европейска акция (ЕА) за България. Един от учредителите на Съюз на Българите "НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО" .